Otto Wagner (1841-1918), the influential Viennese urban planner and member of the Secession movement, designed the city rail station that was meant to serve as a stop for the Emperor Franz Josef I. The city rail was inaugurated in 1898, and so the pavilion designed as a waiting room for the emperor and the court, located in Hietzing, nearby the imperial residence at Schönbrunn Palace. The emperor used only twice this station, yet this Art Nouveau marvel is still here to the benefit of future generations who have enjoyed the grace of the decorative details seen in the heaters, ceilings as well as the engineer-like precision of the entrances, doors, transit areas` mechanisms. 

One thought on “Otto Wagner Pavilion in Hietzing

  1. Yes, all the amazing details. Of course for the Emperor even though he barely used it. But wonderful for Otto Wagner to have a chance to show off his style.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s